Baggböle Herrgård
Baggböle Herrgård står som en vit juvel på älvskanten, med sina röda fönsterkarmar och pampiga empirestil. Men bakom den historiska fasaden och de storslagna salarna viskas det om något annat – något som får besökare att rysa. Det sägs nämligen att det spökar här.
Här hittar du fler hemsökta herrgårdar!
Industrins hjärta under 1800-talet
Herrgården, byggd 1844, var en gång centrum för den västerbottniska träindustrin. Under 1800-talet blomstrade sågverksverksamheten i Baggböle under James Dickson & Co:s ledning. Med sin storskaliga avverkning och flottning förändrade de inte bara Umeåtrakten utan hela norra Sverige. Även idag står herrgården kvar som en påminnelse om denna industriella storhetstid.
Arkitektur med historia
Ritad av den självlärda komministern Johan Anders Linder, byggdes herrgården för att spegla en ny tid av framgång och förfining. Fasaden, med sina doriska pilastrar och vitmålade ytor, var unik i trakten och andades europeisk elegans. Den var lika imponerande invändigt, med sina stora salar och många kammare, som utvändigt där den tronade över älven och sågverket.
En mystisk närvaro?
Trots sin prakt och rika historia är det något med Baggböle Herrgård som får fantasin att skena. Besökare och lokalbor berättar om en oförklarlig känsla av att inte vara ensam – som om spåren av det förflutna fortfarande vandrar i de gamla salarna. Är det rester av den gamla sågverksandan, eller något annat som dröjer sig kvar? Ingen vet säkert, men ryktena om spökerier är svåra att ignorera.
Share this content:
Publicera kommentar