Gripsholms slott
På Gripsholms slott sägs det att dörrhandtag rör sig av sig själva, och vissa har påstått sig möta vålnaden av drottning Kristina av Holstein-Gottorp i de gamla salarna. I slottsteatern kan man höra klockor ringa. Trots att några sådana inte längre finns där.
Är det bara historier, eller finns det något mer bakom slottets tjocka murar?
Gripsholm, beläget vid Mälarens vatten i Mariefred, är en plats där historia och mystik flätas samman. Byggt av Gustav Vasa på 1500-talet står det som en symbol för både makt och kulturarv, men det är de spöklika berättelserna som ofta lämnar de starkaste intrycken.
Historisk prakt med kungliga inslag
Gripsholms slott har en lång och dramatisk historia. Bygget påbörjades 1537 av Gustav Vasa, som lät uppföra ett imponerande renässansslott med fyra torn och en sluten borggård. Även om slottet byggdes för att skydda mot fiender, blev det snabbt mer av ett residens än en försvarsborg.
Genom åren har Gripsholm varit hem för kungligheter, en fängelseplats och en samlingspunkt för kulturella skatter. Här hölls Johan III och Erik XIV fångna under Vasatidens maktstrider, och senare även Gustav IV Adolf under sina sista dagar i Sverige. Det är en plats där varje sten bär på spår av Sveriges historia.
Hitta hemsökta slott på vår ”Hemsökta slott – sida” Klicka här!
Kulturarv och konst
Idag är Gripsholms slott känt för sin Statens porträttsamling, där över 5 000 porträtt berättar om Sveriges historia genom århundradena. Bland verken finns allt från drottning Kristinas avbild till moderna porträtt av kända svenskar. Slottets gustavianska teater, byggd av Gustav III på 1780-talet, är en annan höjdpunkt. Med sin välbevarade scen och tidstypiska inredning är den ett fönster till 1700-talets kulturliv.
Spöklika berättelser från Gripsholm
Det som gör Gripsholms slott extra minnesvärt är dock berättelserna om det övernaturliga. Många besökare har rapporterat om märkliga händelser som väcker frågor om vad som döljer sig i slottets förflutna.
En av de mest kända sägnerna handlar om Kristina av Holstein-Gottorp, som sägs vandra genom salarna när natten faller. Hennes närvaro har kopplats till oväntade ljud, kalla vindar och en känsla av att vara iakttagen.
I slottsteatern har flera vittnen berättat om ljud av kyrkklockor, trots att dessa togs bort för flera hundra år sedan. Klockornas ekande toner har fått både personal och besökare att haja till – är det en kvarleva av Gustav III:s tid eller något mer mystiskt?
Det sägs också att dörrhandtag rör sig av sig själva och att föremål ibland förflyttas utan förklaring. Några menar att det är spår av gamla fångar eller tidigare invånare som inte riktigt lämnat slottet bakom sig.
Intresserad av hemsökta herrgårdar!
Share this content:
Publicera kommentar