×

Tynnelsö Slott

En historisk plats för biskopar och kungar

Mitt i Mälarens lugna vatten utanför Strängnäs ligger Tynnelsö slott, ett av Sveriges mest avlägsna och mystiska slott. Slottet, som numera står tomt och otillgängligt för allmänheten, har en historia fylld av kungligheter, religiösa figurer och dramatiska händelser. Men trots sin långa övergivenhet är framtiden kanske ljusare än på länge – Statens fastighetsverk hoppas att slottet en dag ska kunna öppnas igen.

Tynnelsö slott byggdes ursprungligen under 1300-talet, men delar av byggnaden sträcker sig så långt tillbaka som till slutet av 1200-talet. På den tiden fungerade slottet som en befäst biskopsresidens, strategiskt placerat så att man lätt kunde färdas med båt eller släde till Mälarens viktigaste platser, som Stockholm, Strängnäs och Uppsala. Men när Danmark fick kontroll över Sverige på 1500-talet övergick Tynnelsö till att bli ett danskt fäste. Det var inte förrän Gustav Vasas bondearmé gick till angrepp som ön befriades 1522.

Under Vasas tid blev Tynnelsö en kungsgård, där Gustav själv besökte platsen minst en eller två gånger om året. Här saltades fisk och frukt odlades, och platsen fick en särskild betydelse när Gustav Vasas andra hustru, drottning Margareta, dog på slottet 1551.

Nu kan du köpa vår e-bok om hemsökta hotell i Sverige!

Läs om de såväl kusliga som vackra hotellen i Sverige där du kan checka in och kanske uppleva något utöver det vanliga!

Spok-memes-10 Tynnelsö Slott
Hemsökta hotell i sverige är en ebok för dig som gillar spänning.

Från historiskt hem till romantiskt monument

Efter Vasas tid genomgick slottet flera renoveringar. Det moderniserades på 1600-talet med nya eldstäder och skorstenar, men föll slutligen i glömska efter att den sista bosatta personen, den ”polska grevinnan” Anna Woynarowska, lämnade slottet på 1700-talet. Sedan dess har Tynnelsö betraktats mer som ett romantiskt minnesmärke än som ett hem. Under en tid pryddes slottsområdet av en imponerande fruktträdgård med runt 900 träd, men precis som själva byggnaden har även trädgården förfallit över tid.

1869 donerades slottet till Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien, och det har sedan dess haft en rad ägare som i olika omgångar försökt bevara det. I dag är det Statens fastighetsverk som förvaltar Tynnelsö, och de har nyligen påbörjat renoveringar av tak och fönster för att skydda byggnaden från vidare förfall.

En dröm om tillgänglighet

Det unika läget på en avlägsen ö har gjort att slottet länge varit svårtillgängligt för allmänheten. Men Michael Werner, förvaltare på Statens fastighetsverk, har en förhoppning om att detta kan förändras. Det finns visioner om att både fysiskt och digitalt tillgängliggöra slottet för besökare, men några konkreta planer finns ännu inte. Tills vidare förblir Tynnelsö ett undanskymt kulturarv, förvisso svårt att nå men lika mycket ett fascinerande fönster till Sveriges förflutna.

Ett fönster till historien

I takt med att renoveringar utförs på Tynnelsö slott kan vi bara hoppas att en dag få möjlighet att själva vandra genom dess tomma salar, där både Gustav Vasa och drottning Margareta en gång satte sina spår. Tills dess kan vi endast ana de historier som göms i slottets väggar och minnas de tusentals fruktträd som en gång växte på dess marker.

Tynnelsö är mer än bara ett slottsruin – det är ett bevarat stycke historia som påminner om en tid då Sverige formades. Och kanske, en dag, kan vi återigen få en inblick i dess hemligheter.

Källor:

– Statens fastighetsverk

– SVT Nyheter

– Wikipedia

Share this content:

2 kommentarer

comments user
Annelie Kronqvist

Denna markeringen ligger helt fel på kartan. Skall vara norr om Strängnäs ute på öarna i Mälaren.

    comments user
    Kontakt@spokkartan.se

    Tack Annelie!

    Verkar ha blivit något märkligt fel!
    Jobbar på det 🙂

    Mvh Fredrik

Publicera kommentar