Salsta Slott
Spöken och mysterier i det uppländska landskapet
Vid första anblick kan Salsta slott framstå som vilket historiskt barockslott som helst. Men bakom de tjocka stenmurarna och i de utsmyckade rummen döljer sig berättelser som är allt annat än vanliga. Många som besökt Salsta har vittnat om oförklarliga fenomen. Ljudet av möbler som flyttas trots att ingen är där, skepnader som plötsligt dyker upp och försvinner.
Och den märkliga blodfläcken på tredje våningen som ingen lyckats tvätta bort. Salsta slott är en plats där det förflutna verkar leva kvar på sätt som får håret att resa sig.
En av de mest kända berättelserna handlar om ”Isabellas rum” på tredje våningen. Det är inte bara känt för sin mystiska blodfläck utan också för de märkliga ljud som ofta hörs där, som om någon möblerar om rummet. För de modiga som vågat öppna dörren har möbler ibland varit omflyttade, utan att någon människa varit där. Och så finns den gråklädda kvinnan som enligt flera väktare och besökare går genom salarna, tyst och kall, innan hon plötsligt försvinner som om hon aldrig varit där.
-
Mordet på Guldhyttans herrgård – Ladda ner och skriv ut mordet hemma169,00 kr
-
Produkter på reaJulspökets SkattjaktDet ursprungliga priset var: 59,00 kr.19,00 krDet nuvarande priset är: 19,00 kr.
-
Mordet på Guldhyttans herrgård – Mordgåta279,00 kr
-
Hemsökta Hotell i Sverige ebok49,00 kr
Blodfläcken och den förbjudna historien
Ett av Salsta slotts mest kusliga mysterier är den mörka blodfläcken på tredje våningen. Ingen vet exakt hur den kom dit, men sägnen säger att den är ett spår efter en våldsam händelse som utspelades i rummet för länge sedan. Den kvinna som fläcken fått sitt namn efter, Isabella, tros ha mött ett tragiskt öde här. Att kliva på blodfläcken sägs föra med sig olycka, och många undviker noggrant att gå nära den.
En före detta anställd berättade att hon en gång hörde skrapande ljud från rummet. När hon öppnade dörren fann hon möbler som förflyttats – trots att hon varit ensam i byggnaden. Liknande vittnesmål har samlats under åren, och fenomenet tycks upprepa sig, särskilt när rummet stått orört en längre tid.

Gråklädda kvinnan och källarpojken
Flera väktare och nattvakter har rapporterat om möten med en gråklädd kvinna som sägs vandra genom salarna, särskilt på kvällar och nätter. Hennes närvaro märks genom en plötslig kyla som omger henne, och vid något tillfälle har vittnen försökt röra vid henne – bara för att inse att deras händer passerar rakt igenom skepnaden. Kvinnan går tyst, utan ljud av fotsteg, men ibland hörs det svaga frasandet av hennes klänning när hon passerar genom de tomma korridorerna.
I slottets källare finns berättelser om en ung pojke som kallas ”källarpojken.” Besökare har rapporterat att de känt sig iakttagna när de gått ner för att undersöka det mörka utrymmet. Några har hört fotsteg bakom sig, trots att de varit ensamma. Pojkens historia är höljd i dunkel, men hans närvaro känns tydligt av dem som vågat sig ner i källarens kalla valv.

En lång och händelserik historia
Salsta slott har en historia som går tillbaka till medeltiden. Ursprungligen låg här en vallgravsomgärdad borg, strategiskt placerad vid dåvarande Salstasjön. På 1600-talet började bygget av det nuvarande barockslottet, som blev klart 1679 under ledning av den mäktige greve Nils Bielke. Bielke ville skapa ett hem som speglade hans makt och rikedom, och slottet inspirerades av den franska barockens eleganta stil.
Slottets historia är dock inte bara en berättelse om prakt och framgång. Nils Bielke själv föll i onåd efter Karl XIdöd och tvingades leva sina sista år i avskildhet på Salsta. Han sägs ha blivit en bitter man, plågad av religiösa grubblerier. På flera platser i slottet kan man fortfarande läsa de sträva inskriptioner han lämnade efter sig, som i biblioteket där det står: ”Trött på att hoppas inväntar jag döden.”
Missa inte detta
En spökvandring genom Salsta
För den som vågar erbjuder Salsta slott spökvandringar där besökare får höra berättelser om platsens mörka historia och märkliga fenomen. I ”Isabellas rum” kan deltagare själva se blodfläcken och höra om de många försök som gjorts för att få bort den – alla utan framgång. På vägen genom slottets salar berättas historier om möbler som flyttat sig själva, dörrar som öppnats utan förklaring och ljud av steg som aldrig går att spåra.
Ett annat stämningsfullt stopp är slottskapellet, en barockpärla med utsmyckade detaljer och en särskild atmosfär. Här ska Bielke ha tillbringat många timmar i bön och grubblerier, och några besökare har känt hans närvaro än idag – som en kall vind som sveper genom rummet.

Skatens förbannelse och vallonsmeden Dubb-Hans
Legenderna kring Salsta slutar inte vid slottets väggar. I skogarna runt slottet finns platsen Skaten, som under 1800-talet var hem åt en man vid namn Skat-Pelle. Han var ökänd för sina påstådda trollkonster och sitt förbund med mörka makter. Vid hans begravning sägs en stor svart skalbagge ha bitit sig fast vid hans bröst, och ingen kunde få bort den. Skatens marker har sedan dess omgivits av rykten om förbannelser, och många undviker platsen.
I närheten ligger också Dubb-Hans grav, där den vallonske smeden som tog sitt liv sägs ha fått sin sista vila. Hans vålnad har setts av flera, med blekt ansikte och sorgsna ögon.
Salsta idag – En plats för historia och mysterier
Idag ägs Salsta slott av Statens fastighetsverk och är förklarat som byggnadsminne. Det står ofta tyst och ståtligt i sin avskildhet, men dess berättelser fortsätter att locka nyfikna besökare.
Men tänk på detta – när du går genom korridorerna och känner den plötsliga kylan eller hör de där fotstegen bakom dig, kanske du inte är så ensam som du tror.
Missa inte detta
Share this content:
Publicera kommentar