Apertins Herrgård
En plats där legender och mörka historier möts
Djupt i de värmländska skogarna, omgiven av bäckraviner och gammal skog, ligger Apertins Herrgård – en herrgård som både fascinerar och skrämmer med sina mörka legender och rykten om hemsökelse. Herrgården, belägen i Stora Kils socken i Kils kommun, har en lång och mystisk historia som sträcker sig ända tillbaka till 1000-talet. Det är dock furstinnan Sara Löwenhielm och hennes mörka öde som har satt djupast avtryck på platsen och gjort Apertin till en av Sveriges mest omtalade hemsökta platser.
Furstinnan Sara Löwenhielm och dansen med djävulen
Enligt legenden var det furstinnan Sara Löwenhielm som för alltid kom att försegla Apertins öde som en plats för det övernaturliga. Sara sägs ha varit en kvinna med ett mörkt hjärta, och historien berättar att hon dansade sig till döds med självaste djävulen i herrgårdens kapell. Under denna fasansfulla dans sägs hon ha fallit genom golvet, och efterlämnade en röd blodfläck som än idag inte går att ta bort. Fläcken, som ligger kvar i ett av herrgårdens rum, har blivit en av platsens mest kända mysterier – ett tydligt bevis på det mörka som inträffade här för länge sedan.
Besökare som har vågat sig till kapellet vid midnatt berättar att de har sett furstinnans vålnad dansa, som om hon fortfarande återupplever sin dödliga dans med djävulen. Kanske söker hon fortfarande försoning, eller kanske är hon dömd att dansa för evigt.
Blodfläcken som inte går att tvätta bort
En av de mest rysningsframkallande detaljerna i berättelsen om Sara Löwenhielm är den röda blodfläcken som sägs ha uppstått när Sara dansade rakt genom golvet. Det sägs att blodet skvätte över hela golvet, och trots otaliga försök genom åren har ingen lyckats ta bort fläcken. Den röda markeringen är idag riksbekant och fungerar som en påminnelse om furstinnans mörka öde.
Många besökare har vittnat om att de känner en obehaglig kyla i rummet där fläcken finns, och vissa säger sig ha hört viskningar eller sett skuggor röra sig i ögonvrån. Enligt sägnen är det här som furstinnan dansade sin sista dans, och hennes närvaro känns fortfarande stark.
En plats med mörka legender
Förutom historien om furstinnan Sara Löwenhielm finns det andra berättelser som omgärdar Apertins Herrgård. Vid den gamla bron som leder över en älvravin på godsets marker sägs flera människor ha blivit mördade. Det är en plats där många besökare har upplevt en oförklarlig känsla av obehag och fruktan. Vissa menar att platsen är förbannad och att de själar som gick förlorade här aldrig riktigt har lämnat.
Från munkar till herrgård
Apertins historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Enligt sägnen ska en munk ha landstigit på platsen på 1000-talet. Denne munk, som tros ha kommit från Aberdeen i Skottland, lät uppföra ett kloster på platsen. Klostret kallades först ”Aberdden”, vilket senare försvenskades till ”Apertin”. Klostret har sedan länge försvunnit, men namnet lever kvar i herrgården som byggdes flera hundra år senare.
Den nuvarande Apertins Herrgård är en imponerande byggnad som troligen uppfördes på 1600-talet och fick sitt nuvarande utseende under 1790-talet. Herrgården består av ett timrat hus, klätt med vitmålad panel, och till anläggningen hör även en engelsk park och trädgård. Trots sin skönhet är det de mörka legenderna och ryktena om hemsökelse som verkligen satt Apertin på kartan.
Spana in de senaste inläggen
- Kronovalls slott
- 7 av Norges mest hemsökta platser
- Blaker Skansen – Ett historisk forsvarsverk med spökande förflutet
- 9 av Sveriges mest hemsökta platser
- Landskrona Citadell och Änglamakerskan
Share this content:
Publicera kommentar