Landskrona Citadell och Änglamakerskan
Landskrona Citadell, som ligger vid Öresund i Skåne, är en av Nordens bäst bevarade fästningar från 1500-talet. Byggnaden har varit både en försvarsborg och ett fängelse, och dess historia är fylld av både dramatik och tragik. Här möts besökare av en plats som bär på mörka hemligheter och ögonblick som fortfarande känns i väggarna.
Från fästning till fängelse
Citadellet byggdes 1549 av den danske kungen Christian III och var från början en försvarsanläggning med tjocka murar och djupa vallgravar. När Skåne blev svenskt efter Roskildefreden 1658 byggdes fästningen ut och blev ännu starkare. Men redan på 1700-talet började fästningen användas som fängelse.
Hit fördes människor som ansågs farliga för samhället, och från mitten av 1800-talet blev det ett fängelse för livstidsdömda. På 1900-talet blev Citadellet en tvångsarbetsanstalt för kvinnor. En av de mest kända fångarna var Hilda Nilsson, också känd som Änglamakerskan.
Hitta fler hemsökta fängelser här!
Hilda Nilsson och cell nummer 5
Hilda Nilsson är en av Sveriges mest omskrivna kvinnliga brottslingar. Hon dömdes 1917 till döden för att ha dödat åtta spädbarn som hon tagit emot mot betalning. Hennes fall blev en stor skandal i hela landet. Efter domen fördes hon till Landskrona Citadell för att avtjäna sitt straff.
Men den 10 augusti 1917 hittades Hilda död i sin cell. Hon hade gjort en snara av en linneduk och hängt sig i fönstergallret. Sedan dess sägs det att hennes ande aldrig lämnat cell nummer 5.
Nu kan du köpa vår e-bok om hemsökta hotell i Sverige!
Märkliga händelser
Efter Hildas död började märkliga saker hända i cellen. Fångar som sattes där skrek i panik och sa att de sett en kvinna hänga i fönstret. En kvinna berättade att en bibel i cellen börjat blöda, vilket skrämde henne så mycket att hon vägrade stanna kvar. Även idag berättar guider om besökare som känner obehag i cellen eller ser skuggor röra sig i de gamla gångarna.
Ett besök i nutid
Idag ägs Citadellet av Statens Fastighetsverk. Här anordnas guidade visningar, och besökare får lära sig om både fästningens roll i historien och livet som fånge innanför murarna. På området finns också ett av Sveriges äldsta koloniområden, vilket ger platsen en märklig kontrast mellan liv och död.
Share this content:
Publicera kommentar